Sugar Ray Leonard

Ray Charles Leonard (f. 1956) – allmänt känd som Sugar Ray Leonard – är en pensionerad professionell boxare från USA. Hans långa karriär som boxare varade från 1977 till 1997, under vilken han vann världstitlar i fem viktklasser, vann linjärmästerskapet i tre viktklasser och blev den obestridda mästaren i weltervikt.

På 1980-talet var Sugar Ray en av de “Fabolous Four Boxers”, de fantastiska fyra boxarna, tillsammans med Thomas Hearn, Robert Durán och Marvin Hagler. The Fabolous Four var till stor del till för att hjälpa till att öka åskådarna och medias intresse för andra viktklasser än bara tungvikt på 1980-talet.

Sugar Ray var den första boxaren som tjänade mer än 100 miljoner dollar i vinstsumma.

sugar rey leonard

Exempel på höjdpunkter i karriären

Första världstiteln (1979)

I november 1979 blev Sugar Ray Leonard WBC Welterviktmästare genom att besegra Wilfred Benitez – en tvådivisionsmästare med rekord 38-0-1 – på Caesar’s Palace i Las Vegas. Det var en mycket taktisk match, ​​som varade i femton ronder. Sen i den 15: e ronden fick Leonard in en vänster på sin motståndare. Benitez stod upp, men efter ytterligare några slag avbröt domaren matchen vid 2:54.

Efter att ha framgångsrikt försvarat sin världstitel mot Dave “Boy” Green i mars 1980, förlorade Leonard den till Roberto Durán i den berömda Brawl i Montreal den 20 juni 1980.

Den 25 november träffades Leonard och Durán igen i en returmatch i New Orleans, med benämningen ”Stone vs. Sugar … Once Again”. I denna match använde Leonard sin överlägsna hastighet för att förvirra och erövra sin motståndare. I rond sju höll Leonard upp sin högra hand som om han skulle slå ett bolo-slag, men i stället överraskade han Durán med en vänster jab som träffade rätt i ansiktet. I den sista sekunden av åttonde ronden vände sig Durán till domaren och yttrade de nu berömda orden ”no mas” (inte mer). Leonard utsågs till vinnare genom teknisk knockout vid 2:44 i åttonde ronden och var återigen WBC Welterviktsmästare. Durán avslöjade senare att han hade drabbats av magkramper sedan rond fem, orsakad av överätning efter invägningen.

The Showdown (1981)

I en match som kallades The Showdown, möttes Leonard och Thomas Hearns på Caesars Palace i Las Vegas den 16 september 1981. Matchen hade arrangerats för att ena världsmästerskapet i weltervikt. (Hearns hade vunnit WBA Welterweight Championship 1980.)

I slutet av den femte ronden ledde Hearns i protokollet och Leonard hade en ökande svullnad under sitt vänstra öga. Vid den trettonde omgången var ögat riktigt svullet, men Leonard kom ut vrålande och lyckades slå Hearns med en höger följt av en kombination av slag. Nära slutet av ronden knockades en tydligt trött Hearns av slag efter slag.

Domaren stoppade matchen i fjortonde ronden, efter att ha sett Hearns bli upptryckt mot repen och attackerats med nya slag efter slag. Vid den tiden ledde Hearns med poängen 124–122, 125–122 och 125–121, men Leonard utsågs till mästare.

Korta fakta om “Sugar” Ray Charles Leonard

Namn: Ray Charles Leonard

Smeknamn: Sugar Ray

Född: 17 maj 1956 i Wilmington, North Carolina, USA

Nationalitet: USA

Höjd: 179 cm

Räckvidd: 188 cm

Boxningsstil: Ortodox

Viktklasser: Weltervikt, Lätt mellanvikt, Mellanvikt, Super Mellanvikt, Lätt tungvikt

Exempel på prestationer och utmärkelser

  • Sugar Ray Leonard genomgick 40 matcher, varav han vann 36 (25 segrar genom knock-out). Han förlorade tre matcher och en match slutade oavgjort.
  • Han har en olympisk guldmedalj i lätt welterviktsboxning från OS 1976 i Montreal.
  • Han har en Pan American Games guldmedalj i lätt weltervikt från 1975-evenemanget i Mexico City.
  • The Ring Magazine utsåg honom till Årets kämpe 1979 och 1981.
  • Boxing Writers Association of America utsåg honom till Årets kämpe 1976, 1979 och 1981.
  • För sin prestation 1981 utsåg ABC: s Wide World of Sports honom till årets idrottsman och Sports Illustrated honom till årets idrottsman.
  • Sugar Ray Leonard var den första boxaren som tjänade mer än 100 miljoner USD i vinstsumma.
  • År 2002 röstades han fram av The Ring till den 9: e största kämpen under de senaste 80 åren.